May 2, 2017

Afraid

Image result for inspiring pictures

Hi.
11 days till 14th of  May. When i was in my last year of highschool , i was selfishly the type to ignore about others , (read *amalkan sikap pergi mampus) but i think these days while i was busy distance myself from others , i lost track of miles.
The pros of it, i can study more efficiently , without concerning others without clouding my brain with others problem , the cons ,if you don't want to be burden by anyone then it's basic to not burden anyone with your problem too , ok. 

So these days i was searching for a person. These days i was thinking harder than usual , should i told him? what if she think i was too clingy? what if he was so busy to entertain my immaturity ? what if things got awkward between us? I just want someone to turn off my button , someone i can rant 24/7 and of course it should be give and take , but i thought i was carelessly building my walls those past days until i forgot to build a door. I don't know what is wrong with me,i'm not going to be too detailed because heck, I don't even know what I'm going through. I don't have the words to describe how I'm feeling or why I'm feeling the way I'm feeling now. Everything just seems to be very distant.

If i can pick between  beauty, confidence , i will choose the later . 
Instead of encouraging others and hearing others talk about how i can pass any interview easily , i want to say that i was afraid of interview too.
My feet got cold, my hand trembling from time to time, my sleep become poorer.
I'm not that confidence too, but people aren't noticing and they just think i'm joking, it's hard.
I'm not that confidence, it took me days to confront others , i was always assuming , it never took me an ounce of courage to rant about you face to face. 

I was never confidence with my English. It broke me so hard when I didn't got the interview for TESL , i was cover in grief for not putting it as my first choice , because right now i am afraid to continue with science physical , . I love math , 
I never even pass any test in addmath during my school year except the unofficial ones, but because i love it badly , i work hard and i was so proud even i only got a B+ in SPM .
But i am afraid of chemistry, it swept my life upside down . I am afraid. I always believe hardwork will never betray me , but i am afraid.

How do you like my new playlist? I'm having a girl crush on IU . I'm getting an eargasm 

till then, bye.

Panduan ke Matrikulasi sesi 2017/2018 - Yay or Nay?

Image result for inspiring pictures


Hi. So after everyone got their SPM result on 16th of March 2017, there are some of us that were very happy , some were too fragile to even question her / his result , some just move on from the past and some still delusional about what to feel or what to do, so instead of working on any part time job and stock my pocket with money i kinda be like education consultant to my friends , it's hard , sometimes they got on my nerve , sometimes i question the Google existence with them , and sometimes i feel like ignoring everyone and from time to time i thanks the people around me whenever i sigh hard they will knock some sense in me that , you help others , one day you will be needing their help too, 

So Matrikulasi , for SPM candidates of this year , ingat apply matrikulasi tahun ni, bukan dah dapat result SPM baru nak tanya , Wei macam mana nak apply matrikulasi ni , mak cik aku kata result aku ni layak boleh apply matrikulasi ni , and my only answer will be ,  palebana kau , pergi solat taubat la 

Result Matrikulasi sesi 2017 / 2018 ni dah keluar sejak 27th April 2017 lagi, boleh semak dekat 
https://matrikulasi.moe.gov.my/system/tawaran/index.cfm
masukkan IC and you will get result macam ni,

Yes, i ' ve got Matrikulasi Teknikal dekat Johor well supposely lah sebab memang ambik aliran sains teknikal during my form 4 & form 5 years and almost everyone in my class got the same place , bosan kan muka sama, hahaha.

So bila dah dapat ni apa nak buat , nak terus accept ke ? Hah macam mana nak accept ke nak reject ? Sabar dulu , tarik nafas dulu , why everyone is so into making fast decision kalau bab matriks ni? hahaha Kepada yang tanya macam mana nak accept tu , macam mana kalau nak tukar aliran la (btw matriks hanya ada aliran sains, teknikal dan akaun sahaja ya) , or nak tukar tempat lah dapat yang jauh lah. Kak, bang baca lah dulu dari atas sampai bawah. semua ada dekat situ , 

1. Pengesahan Surat Tawaran 
  - klik situ kalau nak terima or tolak tawaran Matrikulasi
-nasihat aku jangan tergopoh gapah nak buat keputusan , bawak bincang dengan family dulu sebab Matrikulasi ni dah baik hati suruh kau fikir masak masak and bagi tempoh sampai 14th May untuk kau decide betul betul.

- "Tapi aku baca die bagi masa sampai 11th May jelah!!" 
-- kau baca web mana ni , lain kali semak laman web rasmi bukan aku larang kau baca informasi daripada laman web mana mana but macam gosip jugak nak tau kebenaran baik tanya yang empunya badan kan? hah like that simple. 11th May tu tarikh last kau boleh semak KEPUTUSAN PERMOHONAN ke Matrikulasi sesi 2017/2018 sama ada hang dapat ke dak. 
-Tarikh akhir untuk menerima tawaran Matrikulasi adalah pada 14/05/2017.

15/05/2017 - 31/05/2017 adalah tarikh pra-pendaftaran online.
- "Betul ke kalau terima matriks then tak dapat UPU?" -- Tak awak semua , read this 
http://afterschool.my/news/receiving-matriculation-offer-will-not-affect-upu-chances-applications/?utm_content=bufferc785a&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

- "Kenapa nak tunggu result UPU keluar pulak, kalau aku accept sekarang , then bila result UPU keluar aku nak accept UPU pulak boleh je kan?"
Boleh je but boleh tak jangan jadi selfish , berlambak orang dekat luar sana nak at least nak nak masuk matrikulasi ni , but bila kau accept tapi dalam hati "alah bukan aku nak sangat pun masuk matriks ni nanti result upu keluar aku pergi ah university" , awak tau tak ke selfish - an awak tu telah menutup peluang untuk belajar orang lain , kuota untuk orang yang tak dapat matrikulasi but nak buat permohonan dah makin kecil, you just block their path , so apa salah tunggu result UPU keluar then choose between those two? ingat awak permudahkan jalan orang hari ni , in sya Allah , one day is your turn.

"Saya dapat matrikulasi jauh lah , boleh tak nak mohon tukar ?"
-- Melayu sangat, tak reti bersyukur , berapa ribu orang dekat luar sana berebut nak masuk Matrikulasi and kau tak reti bersyukur walaupun dapat tempat jauh? Awak, sampai bila you wanna sit in your comfort zone, grow up , be a man.. I don't think you boleh tukar so duduk diam , you damn spoil brat. dah tau tak nak jauh jauh but time apply tu pahal gatal nau tangan tu letak situ? 

"Saya tak mohon pun matriks dekat sini but dapat sini, how come?"
-- Read above paragraph and boy , bersyukurlah mana tau awak sepatutnya  , tak dapat pun matriks but He gave you mercy and awak dapat altho bukan anywhere yang you mohon.

"Boleh tak nak tukar aliran?"
--Boleh asalkan aliran tu ade dekat matriks yang awak dapat

"Saya dapat program satu tahun , boleh tak nak tukar ke program 2 tahun?"
--Boleh but sila berurusan dengan pihak Matrikulasi yang awak dapat ye
ataupun klik 12.Buku Panduan PST

So kalau dah memang sebulat hati nak accept matriks ni
-Pendaftaran masuk Matrik adalah pada 5/6/7 June, bergantung kpd surat tawaran anda. Bayar yuran pendaftaran SEBELUM masuk daftar di Matrik
-Untuk sesiapa yang mendapat tawaran Matrik & dpt min 5A-, boleh mohon Dermasiswa one-off dari Peneraju. Mohon sini -
http://www.yayasanpeneraju.com.my/peneraju-tunas-potensi.php?data-yayasan-peneraju=88

Pros
-Dapat elaun  persem dalam 2K but tak tolak yuran semua , kalau tolak dalam 1.2K++ rasanya (this is only my rough calculation okay) , but dengar cerita maybe elaun this year dikurangkan , well anything possible kan with the economic right now but rumors will stay as rumors as long as it not stated officially
-Fast track to degree , only 2 sem like one year and tadaaa you akan pursue degree
-Sijil Matrikulasi dah boleh guna untuk apply kerja 

Cons
-Laju, padat not for anyone yang tak reti manage their time wisely , but why not challenge yourself kan hahaha  
- Sistem macam zaman persekolahan lagi , 
-You have to compete with pelajar F6 , KPM & other for your place untuk degree nanti (mana mana tempat pun kalau pointer rendah tak boleh secure sangat so just work hard okay)

In a nutshell, I'm just 18 like all of you belum rasa pun matriks ni so maybe akan ada yang kata "alah acah je gaya macam lepasan matriks je tau semua benda" so i have to agree sis taktau mana pun just sharing is caring kan for what i've got through reading and what not everything else , so adakah i will accept Matrikulasi sesi 2017 / 2018? well have to wait till this 14th of May and i will inform you guys, so doakan sis nak tunggu result UPU well agak cuak , till then Assalamualaikum. Have a great day ahead of you.

Disclaimer:
1. I only post things with my opinion , so no offense
2. Based on what i research, asking, reading , so any misinformation , kindly comment below in a good manner please.
3. Any questions also please hit the comment section below

Information sources: 😉 😍 😊