May 25, 2017

UNIMAS : Flight Ticket & DPT

Image result for hard work

I'm opposing young people or girl to marry early , I don't fucking care the reasons that people said like 'elakkan zina, or that are on the same page' . For me, if you are a bloody horny af pun , you married early pun there is no such thing that can guaranteed you from being away from zina, I mean you can still see other guys on this earth , tipulah you kata nafsu you on that same guy je urgh. So, for me the right way is for you to learn to control yourself first, imagine you kahwin awal dengan alasan nak elak zina, yelah everyday you see your boyfriend kan mana tak horny like dat hah, nanti bila dah lama kahwin you bosan then you see other guys yang lagi hot then you *** , so mananya kahwin awal for elakkan zinanya? So conclusion is , fix yourself first , thing like this macam lari dari masalah hahah, but ingat lari lah macam mana pun bende tu still tied at your back , nanti dah kahwin hah masalah money la pulak, nonstop burden coming. But this is solely my humble opinion and i fokuskan golongan yang kahwin awal and neglect their studies actually. Ingat whatever the reason is , you have to be a successful mommy , note to self.

Okay jauh tersempang kan , so back to the topic, btw if you want to read about all my procedures you can see the story genre Unimas at the sidebar. 

So , after result UPU keluar , the first thing that come up on my mind was of course flight ticket lah, yelah nak buat edftar awal awal pun the next day baru boleh buat , so i start surveying the flight ticket , actually i dah lama survey dari time nak mohon UPU dulu, yelah sebab i macam yakin gila dapat Unimas kan, so i already search through everything and ask my senior everything. Time awal awal dulu survey harga memang jauh beza lah , but noted this , time puasa n raya season harga memang mahal . okay i bagi contoh like this,

from KLIA to Kuching

tempah ticket 2/2/2017 for 3/3/2017 = RM102.00 ( not peak season + book awal sebulan)
tempah ticket 17/2/2017 for 3/3/2017 = RM110.00 ( not peak season + book awal 2 minggu )
tempah ticket 3/5/2017 for 3/6/2017 = RM 210 (peak seaon + book awal sebulan)
tempah ticket 17/5/2017 for 3/6/2017 = RM280 (peak season + book awal 2 minggu)

you see, ada faham tak konsep  die?  time i nak book tu , i search for the cheapest flight tau tak kisah lah pagi buta ke because pagi pagi or midnight biasa flight ticket murah,, and lambat sehari je price tu mesti naik , member i yang tempah flight sama and depart time sama but lambat just 3 hari from the day i tempah , have to pay for RM 310.00 while i pay for RM280 hah see? 

so for permulaan nak pergi ni , senior i semua suggestkan malindo or mas sebab free luggage 30kg,yelah kalau nak AirAsia luggage dapat 7kg je wei hahahha, nanti kena bayar charges , total harga jadi lagi mahal. but for flight raya ke , hah i suggest air asia lah.  i tempah from traveloka, siap install apps die lagi , and pay via debit card , if your parents yang tempahkan you punya flight make sure nanti you ada diorang punya salinan fotostet debit or credit card and salinan ic okay for proof, nanti time dah siap book die ade mention dalam email, just follow the instructions okay.

so next DPT.



Dokumen Perjalanan Terhad. so this for orang Semenanjang yang nak pergi ke Sabah or Sarawak lama, or study mcam I, DPT ni sah selama 5 tahun , function die macam passport lah lebih kurang. So first i pergi UTC melaka to Jabatan Imigresen nak buat but sadly dekat sana just for Antarabangsa punya , so they told me to go to JPN Ayer Keroh and it operate during office hours je , Monday till Friday so that day went to waste lah,
so hari isnin i went with my father , before you kene ade salinan IC and 2 keping gambar passport background putih, disarankan ambik dekat situ jugak because the officer said there were cases yang diorang ambik gambar dekat luar and end up tak boleh guna sebab gambar jauh , dekat JPN tu dah disediakan tempat ambik gambar, dekat level bawah sekali deret restaurant, , so dah ada salinan IC and 2 keping gambar, so pergi balik jabatan imigresen , ambik no giliran dekatkaunter luar , and wait lah haha, sekejap je , bayaran RM5.00 sahaja .

but i have to wait 2 hours nak tunggu DPT tu siap so sementara tu i bukak account bank islam , oh ya Unimas kene bukak account Bank Islam, just RM100 needed okay, kalau dah official 18 just bawak surat tawaran that you get from Unimas via Poslaju , IC & lesen kalau ada, kalau belum official, kene ade surat beranak. hehe. so tu je kot, any question just hit the comment section below okay.